Oletko joskus astunut sisään uuteen kauppaan ja lähtenyt samantien pois? Miljöö ei ollut kutsuva, valikoima ei näyttänyt kiinnostavalta, hintataso vaikutti väärältä tai musiikki pauhasi liian kovalla.
Kivijalkakaupasta pois lähteminen vaatii paljon enemmän askelia kuin verkkosivustolla, jossa yksi klikkaus riittää.
Kun kävijä tulee uudelle verkkosivulle, hän tekee parissa sekunnissa päätöksen, jatkaako hän vierailuaan vai vaihtaako maisemaa. Jos hän lähtee ja kyse on uudesta kävijästä, hän ei välttämättä enää koskaan löydä takaisin.
Siksi verkkosivustosi on saatava kävijä heti kiinnostumaan ja jatkamaan kynnystä peremmälle.
Miten tämä tapahtuu, siinäpä pulma.
Sivuston käytettävyys auttaa saavuttamaan tavoitteet
Verkkosivuston käytettävyys tarkoittaa sitä, että sivusto on suunniteltu niin, että käyttäjän on mahdollisimman helppoa hoitaa haluamansa asiat verkkosivustolla.
Joskus käyttäjän lopullisena tavoitteena on ajan tai matkan varaaminen, joskus tuotteen tai palvelun ostaminen, joskus ohjeiden, opin tai tiedon saaminen. Joskus haussa voi olla juttukaveri tai treffikumppani, joskus talo tai työpaikka. Joskus käyttäjä hakee vain ajankulua, uutisia tai viihdettä.
Käytettävyyden parantaminen saa aikaan muutakin kuin tyytyväisiä käyttäjiä ja asiakkaita, jotka saavat haluamansa hommat hoidettua kätevästi verkossa. Sivuston käytettävyyteen panostaminen auttaa yritystä lisäämään markkinointinsa tehoa, parantamaan asiakasuskollisuuttaan, rakentamaan luotettavuuttaan, tunnettuuttaan ja mainettaan ja edistämään myyntiä ja muita liiketoiminnallisia tavoitteitaan.
Tutkimuksissa on ilmennyt, että mitä kilpaillumpi toimiala, sitä suurempi merkitys verkkosivuston käytettävyydellä on kävijöille ja asiakkaille. Käytettävyys voi mennä jopa tuotteiden, palveluiden ja sisällön edelle.
Verkkokävijät ovat eri vaiheissa ostopolkua
Haastavaksi verkkosivuston käytettävyyden suunnittelun tekee se, että verkkosivustosi kävijät ovat usein eri vaiheissa ostopolkuaan. Yksi tulee sivulle uteliaisuuttaan, toinen hakee tietoa päätöksensä pohjaksi ja kolmas etsii tarpeeseensa palvelua tai tuotetta setelinippua heiluttaen eli on jo ostamassa.
Digimarkkinoinnin pitkän linjan vaikuttajan Neil Patelin arvio on, että 96 prosenttia yritysten verkkokävijöistä on uteliaita tai tietoa hakevia eli vasta harkitsemassa ostamista. Setelinippua houkuttelevia on vain neljä prosenttia.
Itse uskon, että todellinen prosenttiosuus riippuu paitsi toimialasta, myös verkkosivun kävijäliikenteen tulokanavista, laadusta ja määrästä.
Tuskin etsit pelkästä uteliaisuudesta verkosta esimerkiksi lääkäripalveluja, vaan jos surffailet lääkäriasemien sivuilla, sinulla on todennäköisesti aikomus varata aika. Olet kenties jo sairastunut tai aiot varata ajan läheiselle. Haluat löytää nopeasti sinulle sopivan lääkärin sopivassa paikassa sopivaan aikaan.
Sen sijaan saatat selailla Oikotien Asunnoista unelmakoteja puhtaana ajanvietteenä. Voi olla, että ostat asunnon vuoden päästä tai et ollenkaan.
Jos väki tulee sivuillesi enimmäkseen maksetun mainonnan kautta, sivuillasi on varmasti suurempi osuus uteliaita kuin jos ihmiset tulevat sivuillesi tekemänsä Google-haun kautta.
Kun analysoit verkkokävijöidesi käyttäytymistä Google Analyticsissä, saat kuvan siitä, missä vaiheessa ostopolkua verkkosivustosi nykyiset käyttäjät ovat. Sen jälkeen voit myös tunnistaa tarpeita kehittää kävijäliikenteen laatua.
Jos sivustolla vietetty keskimääräinen aika on kovin lyhyt tai suuri osa kävijöistä tulee vaikkapa maista, joissa yrityksesi ei toimi, kävijäliikenne ei ole laadukasta.
Eri toimialoilla myös asiakkaan ostopolku on erilainen. Panostamalla asiakasymmärrykseen opit hahmottamaan asiakkaidesi tyypillisen ostopolun vaiheet ja tietämään, missä vaiheessa ostoprosessiaan he yleensä päätyvät sinun tai kilpailijasi verkkosivustolle ja mitä he sieltä hakevat. Me Valistuksessa autamme mielellämme tässä.
Eri ostopolun vaiheissa tarvitaan erilaista sisältöä
Oli verkkokävijä missä vaiheessa ostopolkuaan tahansa, hän kaipaa tietoa ja opastusta.
Uteliaisuuttaan tuleva käyttäjä on todennäköisesti nähnyt mainoksesi tai kuullut jostain yrityksestäsi. Hän haluaa yleensä tietää, mihin ongelmiin yrityksesi tarjoaa apua, sattuuko hänellä itsellään olemaan joku näistä ongelmista, millaista yrityksen tarjoama apu on ja missä hintaluokassa se pyörii.
Sattumalta tuleva on eksynyt vahingossa verkkosivustollesi joko klikkaamalla mainosta tai tekemällä Google-haun, jossa joku sivusi nousi hakutulosten kärkeen. Hän ihmettelee, mihin hän joutuikaan ja joko pakenee nopeasti paikalta tai tulee uteliaaksi ja jatkaa eteenpäin.
Tietoa hakeva haluaa oppia muita enemmän. Hän arvelee, että hänellä saattaa olla ongelma, mutta haluaa oppia siitä lisää ja on siksi jäänyt sinun sivustollesi. Häntä kiinnostaa, mitä vaihtoehtoja on olemassa hänen ongelmansa ratkaisemiseksi ja mikä niistä olisi paras ja miksi.
Mielikuvallista setelinippua heiluttava käyttäjä on tunnistanut ongelmansa ja haluaa ratkaista sen nyt. Yrityksesi on harkintalistalla, ja käyttäjä haluaa vakuuttua siitä, että juuri tämä yritys, palvelu tai tuote kannattaa valita. Hän haluaa selkiyttää itselleen, mitkä seikat puoltavat valintaa ja mitkä ovat ostosta seuraavat haasteet ja riskit.
Onko verkkosivustosi etusivu kuin Bengalin tori?
Monien yritysten etusivu verkossa on verkkokävijän kannalta kuin Bengalin tori. En ole käynyt tuolla torilla, mutta kuvittelisin, että siellä tarjotaan kaikkea kaikille kaikenaikaa – eli ei kenellekään mitään.
Navigaatiossa on monta eri tasoa. Käyttöliittymä on sekava. Fontti huonosti luettava. Samanarvoiselta tuntuvaa linkkiä on linkin perään. Jo sivuston etusivulle tulo aiheuttaa käyttäjässä uupumuksen.
Käyttäjälähtöisyys, yksinkertaisuus ja helppous loistavat poissaolollaan. Nämä ovat asioita, jotka tekevät käytettävyydeltään hyvän verkkosivuston.
Verkkosivuston suunnittelussa on hyvä lähteä liikkeelle yrityksen ja käyttäjän tavoitteista (engl. user goals)
Miksi, mistä kanavasta ja miten käyttäjä tulee sivustollemme?
Mitkä ovat tärkeimmät toimenpiteet, joita haluamme käyttäjän tekevän sivustollamme?
Mitä eri vaiheita käyttäjä haluaa tehdä ennen tämän tekemistä?
Millaista tukea ja apua käyttäjä tarvitsee tämän tekemiseen?
Mikä saa käyttäjän empimään tämän tekemisessä?
Miten näiden toimenpiteiden teko tehdään käyttäjälle mahdollisimman helpoksi ja houkuttelevaksi?
Jotta osaat vastata näihin kysymyksiin, sinun on osattava tunnistaa sivustosi tärkeimmät potentiaaliset käyttäjäryhmät ja ymmärtää heidän ostopolkunsa. Me Valistuksessa voimme auttaa.
Käytettävyyden kolmen klikin sääntö. Vai neljän?
Verkkosivustojen suunnittelussa on kirjoittamaton mutta kuuluisa kolmen klikin sääntö. Se tarkoittaa sitä, että käyttäjän on pystyttävä löytämään tärkeimmät asiat sivustolla kolmella klikkauksella. Tämä tietysti edellyttää, että tullessaan sivustolle käyttäjä tietää, mitä hän haluaa löytää tai aikoo tehdä.
Verkkokaupassa tämä tarkoittaisi sitä, että käyttäjän pitäisi pystyä löytämään etsimänsä tuote kolmella klikkauksella.
Varauspalvelussa varauksen tekoon pitäisi mennä vain kolme klikkiä.
Mediatalon sivuilta pitäisi päästä lehden tilaukseen tai peruutukseen kolmella klikillä.
Pienissä selkeissä verkkosivustoissa kolme klikkiä on hyvä kultainen sääntö. Isommissa verkkokaupoissa, hakemistoissa tai verkkoalustoilla se voi kuitenkin aikaansaada liian laajoja ja monipolvisia navigaatioita, jotka vain heikentävät käytettävyyttä. Tällaisissa tilanteissa konversio on parantunut räjähdysmäisesti kun suunnittelu tehdään samoin periaattein, mutta niin, että käyttäjä löytää tuotteen neljällä klikillä. (Nielsen ja Loranger)
Lue artikkelimme Onko yritykseltäsi vaikea ostaa?
Käytettävyys edellyttää selkeää navigaatiota
Tuli käyttäjä sivustolle mitä reittiä tahansa, sivuston navigaatio kertoo käyttäjälle nopeasti, mistä sivustolla on kyse. Navigaatio kun näkyy joka sivulla.
Hyvä navigaatio on käyttäjän näkökulmasta selkeä, yksinkertainen ja kuvaileva. Sen tehtävänä on auttaa käyttäjää suoriutumaan tehtävistä, jotka hänen on tarkoitus sivustolla suorittaa.
Navigaation rakenne ja elementtien nimet kannattaa miettiä huolellisesti. Moni yritys haluaisi suunnitella verkkosivustonsa navigaation organisaatiorakenteensa mukaisesti, mutta käyttäjä ei ole kiinnostunut organisaatiokaavioista. Hän haluaa löytää sivustollta helposti etsimänsä ja saada tehtyä sen, mitä on tekemässä.
Verkkokäyttäytymistä selvittävissä tutkimuksissa on ilmennyt, että käyttäjät lukevat usein verkkosivuja F:n muodossa. Näin ollen on fiksua laittaa sivuston päänavigaatio ja logo sivun vasempaan laitaan. Isoilla verkkosivustoilla tarvittavat alanavigaatiot, kategoriahakemistot tai tuotehakemistot kannattaa myös laittaa sivun vasempaan reunaan.
Alanavigaatiot on tärkeää erottaa selkeästi päänavigaatiosta.
Navigaatio ja sivuston osoiterakenne vaikuttavat myös sivuston hakukonenäkyvyyteen, sillä niiden perusteella myös Googlen ja muiden hakukoneiden botit päättelevät mistä sivustossa on kyse. Navigaatio onkin helpoin paikka vakuuttaa Googlelle, että sivustosi ratkoo tiettyä tärkeää ongelmaa.
Mitä suurempi sivusto, sitä tärkeämpi on haku
Me ihmiset, verkon käyttäjät, olemme netissä kiireisiä, kärsimättömiä ja laiskoja. Haluamme löytää sen, mitä etsimme mahdollisimman vaivattomasti. Siksi Google-haku on meille kullanarvoinen. Sen avulla botti etsii meille sen tiedon, tuotteen tai palvelun, mitä kulloinkin tarvitsemme.
Verkkosivuille tullessamme meitä auttaa tässä verkkosivuston sisäinen hakutoiminto.
Verkkokaupoissa, portaaleissa ja hakemistoissa, joissa on luontaisesti suuri sivumäärä sisäinen hakutoiminto on supertärkeä. Pelkkä hakukenttä ei siellä edes riitä käytettävyyden näkökulmasta, vaan käyttäjällä pitää olla mahdollisuus rajata hakuaan haluamiensa kriteerien mukaan.
Sama pätee myös uutissivustoilla ja muilla runsaasti sisältöä sisältävillä sivuilla.
Hyvä käytettävyys tarkoittaa myös nopeaa sivustoa
Nykyajan kärsimättömille ihmisille hidas internet ja hitaasti latautuvat verkkosivut ovat kauhistus.
Hitaasti latautuvat sivut ovat kauhistus myös Googlelle ja muille hakukoneille. Ne ryökäleet kertovat mielipiteensä pudottamalla hitaita verkkosivuja hakukonelistauksissa alemmaksi.
Siksi sivuston nopeuteen kannattaa panostaa käytössä olevin keinoin. Nopeuteen vaikuttavat mm. käytössä oleva palvelin, välimuistiratkaisut ja CDN-palvelimet, sivuston tekninen toteutus, kuvien määrä ja koko, sivuston muut mediatiedostot, ladattavat erikoisfontit ja sivuston ulkopuoliset liitännäiset.
Sivuston nopeudesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä voisi kirjoittaa oman artikkelinsa. Oman sivustosi nopeuden ja siihen vaikuttavat tekijät voit testata täältä.