Sisältömarkkinointi – ajanhukkaa vai tehokkainta verkkomyyntiä?

Sisältömarkkinointi. Mitä se oikein on?

Lataa maksuton opas -popup ponnahtaa läppärini näytölle, kun olen etsimässä tietoa verkkosivujen kehittämisestä. No, miksikäs ei? Parin sekunnin mietinnällä annan auliisti etunimeni, kotikaupunkini ja sähköpostiosoitteeni ja lupaudun täysin tuntemattoman yrityksen sähköpostilistalle.

Kun avaan sähköpostini, siellä odottaa luvattu opas ja kiitosviesti. En ehdi lukea nyt opasta, mutta merkitsen viestin tärkeäksi, jotta voin palata siihen joskus. Jos haluan ja jos muistan.

Seuraavina viikkoina saan valmiiksi täpötäyteen sähköpostilaatikkooni kirjeitä tältä yritykseltä. Otsikko ratkaisee, nakkaanko kunkin kirjeen saman tien roskakoriin vai avaanko  niistä kiinnostavat nopeaa tarkastelua varten.

Jos avaan kirjeen, saatan innostuakin. Huomaan itse asiassa ostaneeni paljon tuotteita ja palveluita saamani sähköpostimarkkinoinnin pohjalta. Ostaminen netistä on helppoa, nopeaa ja yleensä riskitöntäkin. Fiksuilla ja asiakasystävällisillä yrityksillä on nimittäin yleensä myös fiksut ja asiakasystävälliset peruutusehdot.

Jos huomaan, että sähköpostikirjeiden aihepiiri ei kiinnosta minua lainkaan, ei hätää. Fiksut yritykset ovat tehneet sähköpostilistalta poistumisen minulle helpoksi ja nopeaksi.

Olet saattanut miettiä, onko liidilistan kerääminen ja sähköpostimarkkinointi turhanpäiväistä tai aikansa elänyttä. Ei ole. Se toimii edelleen mainiosti sekä b2c:ssä että b2b:ssä. Se sopii yhden naisen ja miehen yrityksille siinä missä jättimäisille korporaatioillekin. Se täytyy vain osata tehdä oikein.

 

TEHOKAS SISÄLTÖMARKKINOINTI – TÄSSÄ VIISI TÄRPPIÄ.

 

1. AJATTELE LIIDILISTAA OMANA ILMAISENA MARKKINOINTIKANAVANA. 

 

Hyvä sähköpostilista eli liidilista on yrityksesi ikioma ilmainen markkinointikanava. Viestit, jotka lähetät listallesi menevät pääsääntöisesti perille, avattiin niitä tai ei. Facebook ja Google ovat mainioita markkinointi- ja myyntikanavia, mutta sinulla ei ole niiden kehitykseen minkään sortin päätösvaltaa. Ne muuttavat jatkuvasti algoritmejaan, sääntöjään ja hinnoitteluaan. Vaikka voit kerätä kymmeniä tuhansia Fb- ja Insta-seuraajia,  postauksesi tavoittavat heistä vain murto-osan ellet sitten sponsoroi niitä mainosrahalla.

Fiksun yrityksen ei kannata jättää markkinointiaan ja myyntiään pelkästään kolmannen osapuolten kanavien varaan.

 

2. ÄLÄ MENETÄ HYVIÄ MYYNTIMAHDOLLISUUKSIA.

 

Potentiaaliset asiakkaasi ovat eri vaiheissa ostoprosessia. Kun yksi on ostamassa, toinen on vasta keräämässä tietoa tai kartoittamassa vaihtoehtoja. Kolmas jää miettimään; kaikki eivät ole valmiita ostamaan täysin tuntemattomalta yritykseltä.

Netin maailma on samaan aikaan avara ja sokkeloinen. Jos joku päätyy yrityksesi sivuille Facebookin tai Googlen kautta etkä saa kysyttyä hänen sähköpostiosoitettaan, hän ei välttämättä koskaan löydä takaisin. Ei vaikka haluaisi. Ihmiset eivät muista sivuja, missä ovat käyneet. Kaikki eivät edes muista yrityksiä, joista ovat ostaneet.

Muista lisätä myös ostaneet asiakkaat omalle sähköpostilistalleen ja pitää heihin silloin tällöin yhteyttä. Ostaneet asiakkaat ovat ehkä edelleen fanejasi, voivat toimia suosittelijoina ja ostaa lisää palveluitasi.

Kannustamalla sivuillasi kävijöitä jättämään sähköpostiosoitteensa teet palveluksen sekä yrityksellesi että tuleville asiakkaillesi. 

 

3. PANOSTA SÄHKÖPOSTILISTAN LAATUUN ENEMMÄN KUIN KOKOON.

 

Sähköpostilistan laatimisessa ei kannata sortua hakemaan määrää laadun kustannuksella. Mitä hyötyä on liidilistasta, jonka sait arpomalla iPhonen ja jonka jäseniä toimialasi, tuotteesi ja palvelusi eivät kiinnosta lainkaan?

Paras keino haalia hyviä ostoaikeissa olevia liidejä on tarjota heille sähköpostiosoitetta vastaan hyödyllistä uniikkia sisältöä, joka liittyy suoraan tarjoamiisi palveluihin. Sähköpostiosoitteen lisäksi voit kysyä heiltä netissä myös paria muuta asiaa, jotka auttavat yritystäsi listan segmentoinnissa ja helpottavat osuvien tarjousten tekoa.

Liidilistasi on keskimääräistä aktiivisempi, jos n. 25-30% viestin saaneista avaa ja lukee aina viestisi. 

 

4. KESKITY HYVIIN UNIIKKEIHIN SISÄLTÖIHIN.

 

Sisältömarkkinoinnissa tarvittava sisällöntuotanto vaatii paljon työtä. Kilpailu ihmisten huomiosta on kovaa.

Älä siksi käytä aikaasi tuottaaksesi kohderyhmällesi paljon keskinkertaista ja mitäänsanomatonta sisältöä. Tee mieluummin vähemmän mutta parempaa. Tuota mieluummin silloin tällöin niin asiantuntevia ja uniikkeja sisältöä, että ne herättävät kohderyhmässään huomion, saavat aikaan klikkejä ja konversioita ja tuovat kohderyhmälle aitoa hyötyä ja iloa. Mieti tarkoin, millainen sisältö hyödyttää kohderyhmääsi ja auttaa heitä tekemään hyviä ostopäätöksiä. Mieti myös, missä muodossa kohderyhmäsi haluaa saada tietoa ja missä muodossa tieto menee parhaiten perille. Artikkelit ja digioppaat ovat yleensä takuuvarmoja. Videot ovat suosittuja, mutta ne eivät sovi kaikkeen tai kaikille.

 

5. ÄLÄ PELKÄÄ TEHDÄ NOPEASTI TARJOUKSIA. 

 

On harhaluulo, että jokaista sähköpostilistalle saamaasi liidiä täytyisi sitouttaa ja hemmotella monilla maksuttomilla artikkeleilla ennen kuin uskallat kertoa hänelle sähköpostitse palveluistasi ja tehdä hänelle tarjousta. Moni liidisi voi olla juuri nyt ostomoodissa ja valmis tarttumaan tarjoukseesi saman tien.

Kun puhun tarjouksesta en tarkoita sitä, että sinun täytyisi myydä tuotettasi tai palveluasi aina tarjoushinnalla. Tarkoitan sitä, että kerrot tuotteestasi tai palvelustasi kohderyhmälle selkeästi ja houkuttelevasti ja teet sen ostamisen mahdollisimman helpoksi. Kun tulet asiakkaaksemme, kerromme miten se tehdään.

Ne, jotka eivät tartu ensimmäiseen tarjoukseesi, mutta pysyvät listallasi saattavat hyvinkin ostaa myöhemmin. He ovat arvokkaita uusasiakasliidejä, heillä ei vain ollut juuri nyt sopiva hetki ostaa. Pidä heihin yhteyttä, tarjoa hyötytietoa ja tee heille jatkossakin hyviä tarjouksia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostoskori

Top Call Now Button