Hakukoneoptimointi eli SEO tuo kilpailuetua

Vanha sanonta kuuluu, että ellei yrityksesi näy toimialasi Google-hauissa ensimmäisellä hakutulossivulla, sitä ei ole käytännössä olemassa.

Sanontaa pitäisi tarkentaa niin, että sitä ei ole käytännössä olemassa netissä.

Hakukonemarkkinointiin erikoistunut Ahrefs  analysoi vuonna 2018 liki miljardi verkkosivustoa selvittääkseen, kuinka suuri osa verkkosivustoista löytyy Googlesta ja saa sieltä kävijöitä. Tulos oli järkyttävä.

Tutkituista verkkosivustoista 91 prosenttia oli täysin näkymättömiä

Ahrefsin tutkimista verkkosivustoista alle 10 prosenttia löytyi helposti Google-hauilla ja sai maksutta kävijöitä Googlesta.

Sivustoilta puuttui todennäköisesti hakukoneoptimointi eli SEO, joka olisi auttanut Googlen botteja nostamaan niitä esiin hakutuloksissa. Tämä on iso ongelma, sillä ostaminen on siirtynyt nettiin, oli ala mikä tahansa.

Silloinkin kun varsinainen kauppa solmittaisiin kasvotusten tai sähköpostilla, yritysten, tuotteiden ja palveluiden esivalinta tehdään yleensä netissä.

On hyvä muistaa, että Google ei ole enää vain verkkoselain. Se on kaiken kattava kauppakeskus, yritys- ja palveluhakemisto, matkojen ja ravintoloiden varauspalvelu, selviytymisopas, keittokirja, lääkärikirja, reittiopas,  tietosanakirja ja kuvapankki. Moni ostoprosessi saa alkunsa Googlesta. Maailmassa tehdään 3,5 miljardia Google-hakua per päivä. Suomessa kolmekymmentä miljoonaa.

Ensimmäiselle hakutulossivulle pääsy on minimivaatimus, jos verkkosivustosi haluaa saada hakukoneista yhtään maksutonta kävijää. Ai miksikö? Tutkimusten mukaan 99 prosenttia hakutulosten klikeistä jää hakutulosten ykkössivulle.

Jos yrityksesi on toimialansa tärkeimmissä hakutuloksissa viiden tai kymmenen parhaan joukossa, se voi alkaa jo haaveilla  jokapäiväisestä maksuttomasta orgaanisesta kävijäliikenteestä.

Google-hakujen merkitys ostamisessa voi muuttaa myös yritysten välisiä voimasuhteita. Markkinajohtaja, joka on ollut ennen alan suurin ja kaunein, ei välttämättä olekaan sitä hakukoneiden näkökulmasta. Pienikin yritys voi pärjätä netissä, jos sen sivujen hakukoneoptimointi on tehty hyvin ja se nousee Google-hauissa.

 

Näin SEO eli verkkosivujen hakukoneoptimointi toimii

Verkkosivujen nousu hakutulosten kärkeen ei tapahdu itsestään vaan vaatii aikaa ja systemaattista työtä.

Sekä käyttäjät että Googlen botit arvostavat hyvin tehtyjä, käyttäjille hyödyllisiä ja selkeitä sivuja ja sisältöjä. Arviointikriteerit ovat kuitenkin erilaiset. Käyttäjät arvioivat verkkosivustojen ja yksittäisten sivujen hyvyyttä sen mukaan, miten miellyttävä, hyödyllinen ja sujuva käyttäjäkokemus on ja kuinka hyvin he saavat asiansa sivustolla hoidettua.

Hakukoneiden botit puolestaan yrittävät tulkita näitä samoja asioita verkkosivujen luokiteltavissa ja määriteltävissä olevien ominaisuuksien mukaan.

Hakukoneet arvioivat koko verkkosivuston hyvyyttä sen kävijämäärän, sivustolla tehtyjen toimintojen, sisältöjen määrän ja laadun, sivuston sisäisen ja ulkoisen linkityksen sekä teknisen toimivuuden mukaan.

Yksittäisten sivujen arviointi on hieman erilaista. Hakukoneet haluavat näyttää hakua tekevälle käyttäjälle mahdollisimman osuvaa ja laadukasta sisältöä. Koska arvioijat ovat botteja, niiden kriteeritkin ovat yksioikoisia. Botit arvioivat sisällön laatua sen pituuden, otsikoinnin, tietyn hakusanan esiintymisen, metatietojen sekä ulkoisten ja sisäisten tekstilinkkien perusteella.

“Jos tietty hakusana näkyy sivun urlissa, otsikossa, väliotsikossa, kuvan metatiedoissa ja vielä muutaman kerran sisällössä, minun varmaankin kannattaa näyttää sivua tällaisen haun tekijöille.”

“Jos artikkelissa on runsaan hakusanaviljelyn lisäksi yli tuhat sanaa ja se näyttää saavan käyttäjiltä klikkejä ja muilta sivuilta linkkauksia, taidanpa nostaa artikkelin tämän hakusanan hakutuloksissa kolmen kärkeen.” 

Botit nostavat hakutuloksissa tiettyyn hakusanaan selkeästi liittyvät oppaat ja pitkät artikkelit yleensä samalle sanalle optimoitujen tuotesivujen tai laskeutumissivujen edelle. Tuotesivuilla ja laskeutumissivuilla on yleensä hakukoneiden näkökulmasta turhan vähän tekstiä – eikä sitä voi lisätä tuotesivuille ja ländäreille liikaa ilman että käytettävyys kärsii.

Googlen mukaan sivuston käyttökokemus vaikuttaa myös jatkossa sivujen hakutulossijoituksiin eli SERP:eihin. Jos verkkosivustollasi on tarpeeksi päivittäistä liikennettä, voit katsoa hallinnoimiesi sivujen Googlen käyttökokemusraportit  Google Search Consolesta.

 

Linkit kertovat Googlelle sivuston luotettavuudesta

Jos sivustolle johtaa ulkoisia linkkejä muista arvostetuista verkkosivustoista hakukoneiden botit olettavat, että sivustokin on luotettava ja hyödyllinen.

“Noin moni arvostettu mediatalo linkkaa sivuiltaan tuolle sivustolle. Sen on pakko olla hyvä sivusto, joten nostetaanpas sen hakutulossijoitusta eli SERP:iä ja heitetään kilpailija siitä kanveesiin.”  

Arvostettujen verkkosivustojen linkkauksia on kuitenkin hankala saada.

Onneksi voit itse linkata verkkosivuston sivujen ja artikkelien sisällöstä muille luotettaville sivustoille. Näin parannat sekä sivuston että yksittäisten sivujen hakukonenäkyvyyttä.

“Ei tuo verkkosivusto voi olla ihan surkea, koska se linkkaa artikkeleistaan Timesin ja Forbesin uusiin artikkeleihin. Nostetaanpa sen asenaa pikkuisen.” 

“Tuo sivusto on verkkosivu-uudistuksen jälkeen täynnä rikkinäisiä linkkejä. Sori vaan, hakutulosten vitossivu odottaa.”

Koska sivustoille on helppo tehdä toisille sivuille johtavia linkkejä, digimaailman rosvot, kelmit ja kiusaajat ovat alkaneet käyttää linkkejä spammauksen ohella kiusantekoon. Jos sivustollesi johtaa iso määrä huonomaineisten sivujen epäsopivia linkkejä, Googlen botit voivat säikähtää ja laskea sivustosi hakukonesijoituksia.

Pääset tutkailemaan sivustollenne johtavia linkkejä mm. Google Search Consolen että erilaisten hakukoneoptimointia helpottavien SEO-työkalujen avulla. Itse käytämme hakukonenäkyvyyden seurannassa ja kehittämisessä työkaluna kustannustehokasta ja monipuolista SE-Rankingia. Sen kautta voi seurata

  • miten verkkosivuston kävijäliikenne ja orgaaninen näkyvyys kehittyvät
  • miten yksittäisten sivujen hakukonesijoitukset kehittyvät (SERP)
  • kilpailijoiden tekemisiä ja näkymisiä

 

Hakukoneoptimointi eli SEO helpottuu hyvien työkalujen avulla

SEO eli hakukoneoptimointi ei ole kärsimättömien puuhaa

 

Hakukoneoptimointi vaatii työtä ja aikaa, mutta kun siinä onnistuu,  palkinto on arvokas. Alaasi liittyviä suosittuja verkkohakuja tekevillä ihmisillä on useimmiten jo ostohousut jalassa. Jos yrityksesi verkkosivusto komeilee hakutulosten kärjessä, saat sivuillesi  asiastasi aidosti kiinnostuneita kävijöitä päivästä toiseen ilman että maksat euroakaan.

Maksulliseen mainontaan verrattuna hakukoneoptimointiin panostaminen tuokin pitkällä tähtäimellä taatusti paremman ROI:n.

Yrityksen nuori ikä on kuitenkin orgaanisen näkyvyyden kannalta iso haaste. Uuden vasta nettiin tulleen yrityksen on vaikea tulla löydetyksi ilman maksullista mainontaa. Teit melkein mitä tahansa SEO-rintamalla, verkkosivustosi keikkuu ensimmäiset kuukaudet Googlen orgaanisissa hakutuloksissa parhaimmillaan sijalla 63.

Tämä on esimerkiksi Valistus.netin verkkosivujen tämän hetkinen ongelma. Tämäkin sivu on huolellisesti hakukoneoptimoitu, mutta turha etsiä tätä vielä hakukoneista.

Sama pätee myös vanhempiin sivustoihin, ellei niitä ole koskaan kunnolla hakukoneoptimoitu.

Jos mielit saada verkkosivustosi edes joillakin tärkeillä hakusanoilla hakutulosten kärkikastiin, sivuston hakukoneoptimointi vaatii pitkäjänteisestä työtä.

Kymmenen parhaan hakutuloksen joukkoon päässeet verkkosivut olivat Ahrefsin tutkimuksen mukaan keskimäärin yli kaksi vuotta vanhoja. Ensimmäiseksi hakutulokseksi nousu vaati tavallisesti verkkosivulta n. kolmen vuoden iän. Vain 5,7 prosenttia verkkosivuista pääsi hakukoneoptimoinnin avulla kymmenen parhaan joukkoon vuoden sisällä sivun julkaisusta.

 

Sivuston hakukoneoptimointi tuo yritykselle monenlaista kilpailuetua

Hyvien hakukoneoptimoitujen sisältöjen jatkuva tuotanto ei paranna pelkästään sivustosi näkyvyttä netissä.

Se myös varmistaa, että asiastasi, tuotteistasi tai palveluistasi kiinnostuneet ihmiset löytävät yrityksesi netistä helposti. Hyvä löydettävyys parantaa yrityksesi asiakaskokemusta verkossa.

Voit jakaa hyviä sivujasi myös sosiaalisen median kanavissa, jolloin  saat myös somekanavista sivustollesi oikeanlaisia kävijöitä ja uusasiakasliidejä. Tämä taas parantaa hakukonesijoituksiasi entisestään.

Lue lisää sisältömarkkinoinnista ja funnelin rakentamisesta  täältä.

Jos taas käytät maksullista Google Adsia päästäksesi Googlen hakutuloksissa palkintopalleille, sekin on sitä kustannustehokkaampaa, mitä paremmin verkkosivustosi hakukoneoptimointi on tehty.

Verkkosivuston hakukoneoptimointi tehostaa ja helpottaa yritysten, yhteisöjen ja muiden verkkosivuston haltijoiden markkinointia, liiden keruuta ja uusasiakashankintaa. Se tuo kullanarvoista kilpailuetua, jota muiden yritysten on hankalaa nopeasti kopioida.

Laitetaanko verkkosivustonne hakukoneoptimointi parempaan kuosiin?

Me Valistuksessa voimme auttaa sinua parantamaan verkkosivustosi hakukonenäkyvyyttä. Voimme joko laittaa nykyisten sivujesi hakukoneoptimoinnin  kuntoon tai opettaa sinut ja organisaatiosi tekemään sen itse. Olemme tehneet molempia asiakkaillemme hyvin tuloksin.

 

Print Friendly, PDF & Email

Ostoskori

Ylös
Call Now Button